Hoe ouder u bent, hoe lastiger slapen over het algemeen wordt. Het inslapen wordt moeizamer, u wordt regelmatig wakker door de nacht heen en u wordt ’s morgens te vroeg wakker en kan niet meer in slaap vallen. Toen u jonger was had u hier waarschijnlijk nooit last van, maar met het verstrijken van de jaren wordt slapen steeds moeilijker.
U bent echter niet de enige met deze problemen. Het blijkt namelijk dat 50% van alle 50-plussers kampt met slaapproblemen. Hoe kan het dat slapen steeds lastiger wordt op latere leeftijd en wat kunt u ertegen doen?
Ouder worden en verandering in het slaappatroon
Er wordt vaak gedacht dat je minder slaap nodig hebt als je ouder bent. Dit is echter niet het geval. Wat er gebeurt is dat er veranderingen optreden in het slaappatroon naarmate u ouder wordt. De slaapbehoefte van 7 á 8 uur per nacht blijft gelijk, het is uw slaappatroon dat veranderd. Zo maakt uw lichaam bijvoorbeeld minder melatonine aan waardoor u moeilijker inslaapt en neemt de duur van belangrijke slaapfases af. Daarnaast gaan er veel meer dingen invloed hebben op de kwaliteit en de duur van uw slaap. Zo wordt bijvoorbeeld de juiste stevigheid van uw matras veel belangrijker dan eerst.
Minder goed slapen met de jaren
Naarmate we ouder worden, neemt de duur van de diepe slaap en de REM-slaap af. Hierdoor gaan we steeds lichter slapen zal de fase waarin we diep slapen zelfs volledig verdwijnen. Het gevolg hiervan is dat het langer duurt om in te slapen, we ’s nachts vaker wakker worden en dat we sneller ontwaken door licht, geluid of beweging. Daarnaast veranderd het slaap- en waakritme en wordt dit minder flexibel dan vroeger. Er is gelukkig geen reden tot paniek of groter zorgen want dit is allemaal normaal. U heeft geen slaapstoornis en er zijn dingen die u hiertegen kan doen.
Slaapstoornis en wat kunt u hier aan doen?
Ieder mens slaapt wel eens minder goed en dit is ook geen probleem. We spreken pas van een slaapstoornis wanneer u gedurende 2 maanden of langer meerdere keren per week slecht slaapt. Als u dus meerdere keren per week een slechte nacht heeft gehad en niet uitgerust wakker bent geworden dan heeft u een slaapstoornis of een slaapprobleem. Het is belangrijk om hier wat aan te doen, want slaapstoornissen zorgen voor een constante vermoeidheid en een verminderde weerstand. Veel mensen met een slaapstoornis voelen zich prikkelbaar en somber en het kan zelfs leiden tot depressiviteit. Daarnaast heeft iemand die slecht slaapt minder kans op succes en meer kans op ongelukken. Het is dus echt belangrijk om te zorgen voor een goede nachtrust.
Oplossing voor slaapproblemen
De kwaliteit en duur van uw nachtrust hebben bijzonder veel effect op hoe u zich overdag voelt en beïnvloeden zowel uw fysieke als mentale gezondheid. Het is dus belangrijk om zelf de voorwaarden te scheppen voor een goede nachtrust. Slaapproblemen en stoornissen verschillen enorm en zijn een breed begrip. De één kan moeite hebben met doorslapen, terwijl de ander juist gedurende de nacht vaak wakker wordt. Probeer te achterhalen waar uw slaapproblemen vandaan komen en zoek naar een oplossing voor uw verstoorde slaap.
Pak de oorzaak van uw slaapprobleem aan
Het is belangrijk om uw gebrek aan goede nachtrust te verhelpen en de kern van uw slaapproblemen aan te pakken. Begin met het zoeken van de oorzaak of oorzaken van uw slaapprobleem. De mogelijke aanleidingen kunnen heel uiteenlopend zijn.
Om goed te slapen is het belangrijk om helemaal tot rust te komen, ook in uw hoofd. Heel vaak is mentale stress de basis van een slaapstoornis. Wanneer u zich bijvoorbeeld veel zorgen maakt, u verdriet heeft of veel ligt te piekeren in bed, kan het zijn dat u moeilijker slaapt en niet uitgerust wakker wordt. Daarnaast kan uw levensstijl ook invloed hebben op uw slaap. Het is belangrijk om overdag genoeg te bewegen en genoeg daglicht te krijgen. Daarnaast kan ongezond eten, het drinken van alcohol en roken ook invloed hebben op uw slaap. Het fijne hiervan is dat u deze zaken vaak zelf in de hand heeft. Overdag meer bewegen, stoppen met roken en drinken en gezonder eten zal al veel kunnen veranderen.
Een fijne slaapplek met het juiste slaapgereedschap
De plek waar u slaapt en het ‘slaapgereedschap’ spelen een belangrijke rol in fijn slapen en uitgerust opstaan. Het spreekt voor zich dat uw slaapkamer donker en stil moet zijn, maar wist u dat het ook beter is om geen stekkerblok onder uw bed te leggen en andere elektronische apparaten rond het bed weg te halen. Deze zaken beïnvloeden het in- en doorslapen negatief en zijn dus beter om te vermijden. Uw slaapgereedschap zoals uw matras, dekbed en hoofdkussen zijn ook belangrijk en dienen bij u te passen. Let vooral op de temperatuur van het matras, dekbed en hoofdkussen en zorg ervoor dat deze niet te warm zijn. Is één van deze te koud, dan is dit eenvoudig op te lossen door bijvoorbeeld een kruik of een extra deken. Wanneer ze te warm zijn is het niet makkelijk op te lossen.
Welk matras voor mensen boven de 40 jaar?
Hoe ouder je wordt hoe lastiger het slapen vaak gaat. Het lichaam wordt gevoeliger en men gaat automatisch minder diep slapen. Het juiste matras, dekbed en hoofdkussen gaat hierdoor een steeds grotere rol spelen. Voor mensen met lichamelijke klachten zoals artrose en reuma werkt een druk verlagend traagschuim matras vaak goed maar het is wel belangrijk dat je nog goed kunt bewegen op bed. Traagschuim is een warm matrastype dat uitermate geschikt is voor mensen die het snel koud hebben. Een koudschuim matras kan ook heel goed werken omdat koudschuim soepel en veerkrachtig is waardoor het goede steun biedt maar toch relatief zacht en prettig aanvoelt. Op koudschuim kan men ook goed bewegen en omdraaien gedurende de nacht. Koudschuim is een goed ventilerend en relatief koel matras type. De juiste temperatuur is van groot belang in combinatie met de juiste stevigheid (hardheid). Voor oudere mensen mag het matras zeker niet te hard zijn maar ook weer niet zo zacht dat men moeilijk kan bewegen op bed.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Geef een reactie