Dons is een geweldig vulmateriaal voor dekbedden, kussens en winterjassen. Echter is de oorsprong vaak een ware kwelling voor de dieren die het dons leveren. De dieren worden namelijk bijna altijd levend geplukt! Het dons en de kleine veren worden letterlijk van het lijf gerukt. Dit is heel erg pijnlijk en is te vergelijken met het uittrekken van het hoofdhaar. Het levend plukken creëert ernstige verwondingen en stress en is daarom zeer dieronvriendelijk. De dieren worden hierbij vreselijk mishandeld gedurende het plukken en raken vaak zwaar gewond. De wonden worden zonder verdoving gehecht. Dat dit een ware kwelling is waar enorm veel dierenleed bij komt kijken mogen duidelijk zijn. Deze dierenmishandeling moet per direct stoppen en gelukkig is er nu een certificaat die hier voor zorgt. Het certificaat heet Responsible Down Standard afgekort RDS ofwel verantwoord dons.
Wat is het RDS?
De Responsible Down Standaard is een onafhankelijke, vrijwillige wereldwijde standaard die ervoor zorgt dat het dons en de veren afkomstig zijn van eenden en ganzen die goed zijn behandeld. Dit betekent dat ze een gezond leven hebben, niet onder dwang gevoederd worden en geen last hebben van pijn of angst. De RDS standaard volgt toeleveranciers van de boerderij naar het eindproduct, zodat consumenten alle vertrouwen in dat het geleverde dons en veren kunnen hebben als ze kiezen voor RDS gecertificeerd dons.
Dierenwelzijn
Het RDS gecertificeerde dons voor dekbedden en kussens maar ook voor winterjassen etc. voldoet aan strikte dierenwelzijn-eisen. Dit betekend concreet dat het dierenwelzijn op de eerste plaats komt en het dons dat een RDS certificaat heeft moet altijd door de gehele productieketen heen traceerbaar zijn. Dus van boerderij tot eindproduct. Daarnaast wordt het gehele productie proces periodiek gecontroleerd door een onafhankelijk certificeringsorgaan.
Grote bedrijven willen alleen zo goedkoop mogelijk
De meeste leveranciers van dons producten zijn bijzonder terughoudend met het geven van informatie over de exacte herkomst van het door hun geleverde dons. Meestal geven ze de gevraagde gegevens over de herkomst van hun dons pas na te zijn geconfronteerd met de dierenmishandelingsfeiten. Soms zijn deze bedrijven bereid om aandacht aan de misstanden te gaan schenken. Maar dat gebeurt in de regel pas als er zwaar op aangedrongen wordt. Zo ontdekte het programma Panorama dat onder andere bij Ikea en Jysk dons wordt gebruikt dat zonder twijfel van levend plukken afkomstig is. Dit terwijl de genoemde bedrijven op hun website vermelden dat zij alleen verantwoord dons gebruiken. Deze bedrijven verschuilen zich er achter dat zij dat zelf de misstanden niet kunnen controleren.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Geef een reactie