Wanneer is een matras zacht, medium of hard?

Het juiste en beste matras kiezen

Wanneer is een matras zacht, medium of hard? De hardheid van een matras bepaald mede het slaapgenot en dus is een ‘juiste hardheid’ noodzakelijk voor optimale nachtrust. Zelf uitproberen is hierbij een aanrader want hoe voelt voor u persoonlijk een ‘harde’ of ‘zachte’ matras? Bovendien hanteren matrasfabrikanten geen eenduidige normen voor zacht/soft, gemiddeld/medium of hard/firm.

Het juiste en beste matras kiezen

Matrassen zijn verkrijgbaar in diverse hardheden en de hard- of zachtheid maakt veel uit. Een superzachte matras is fijn om even in weg te zakken, maar al heel snel merk je: dit is niet fijn om lang op te liggen. Door een zacht matras mis je al snel ondersteuning. Aan de andere kant zal een – voor het gevoel – keiharde matras door de meeste mensen meteen als ‘niet geschikt’ worden aangemerkt. Maar dat kan wennen en misschien blijkt een hard matras toch best lekker te liggen. Toch is een goed passende matras belangrijk want zo kan het lichaam echt ontspannen. Wetenschappers die zich richten op de ideale positie van de wervelkolom komen uit op een ‘delicaat evenwicht’ tussen hard zacht, maar hoe vertaal je dat naar de praktijk?

Er zijn geen uniforme richtlijnen voor een matras hardheid

Heel algemeen gesproken is een redelijk stevige matras het beste. Dat geldt zeker voor iemand van boven de 80 kilo want hoe zwaarder, hoe dieper je wegzakt. Vrijwel alle matrasfabrikanten geven aan of hun matras medium of hard is en de meeste typen matrassen zijn in deze twee hardheden verkrijgbaar. Het is echter veel beter als er meer dan twee hardheden verkrijgbaar zijn. Lastig is dat er geen uniforme richtlijnen zijn wat nu precies soft, medium of hard is en het kán gebeuren dat wat de ene leverancier soft noemt, bij de ander misschien het label medium meekrijgt. Of dat hard bij de een, medium genoemd wordt door een ander.

Lees ook:  Neem uw slaapkamer onder de loep

Proeftijd op een nieuw matras is ideaal

De verschillen zullen niet groot zijn, maar bij het vergelijken van matrassen moet u daar wel rekening mee houden. En reden des te meer om de matras uit te proberen, liefst door te kijken of u de matras een tijdje op proef kunt krijgen om thuis uit te testen.

One fits all

Er zijn fabrikanten die bewust matrassen leveren met slechts één uniforme hardheid omdat deze volgens hen prima voldoet voor iedereen. Persoonlijk geloof ik niet in dat ‘one fits all’ principe. Los van het gewicht (en dus meer of minder inzakken) maakt het wel degelijk uit welke hardheid een matras heeft. Dat hoor ik dagelijks van klanten die bij ons in de showroom komen.

Zones in matrassen

Naast matrassen die een verschillende hardheid hebben, zijn er ook (steeds meer) matrassen die per stuk bestaan uit verschillende hardheden. De matras is dan opgedeeld in verschillende zones, tot wel 7 stuks. Bij schouder, hoofd- en voeteneinde is het dan meestal vrij zacht, bij de heupen het hardst omdat daar de meeste ondersteuning (dus tegendruk) nodig is.

Koel slapen op koudschuim matrassen

Foto credit: Foter.com

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.