Vaak ziek zwak en misselijk? Misschien slaapt u te weinig? Uit een nieuw onderzoek blijkt dat als men 6 uur of minder per nacht slaapt, de kans 4 keer zo groot is om ziek te worden.
‘Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid!’
Werd er vroeger altijd door onze ouders geroepen en dit is natuurlijk waar. Deze wijze woorden worden nu ook bevestigd door een onderzoek van U.C. Francisco (UCSF). Uit het onderzoek blijkt dat slaaptekort nu echt gelinkt kan worden aan een grotere vatbaarheid voor ziekten.
Door te weinig slaap wordt je fysieke gezondheid ernstig beïnvloed. De consequenties zijn dan ook groter dan alleen een geïrriteerd of chagrijnig gevoel meld Aric Prather, leider van dit onderzoek, assistent-hoogleraar psychiatrie aan de UCSF.
De 164 volwassenen werden voor dit onderzoek 2 maanden lang onderworpen aan gezondheidsscreenings, interviews en vragenlijsten om factoren als temperament, stress, tabak- en alcoholgebruik vast te stellen. Tijdens het onderzoek werd bij deze mensen 7 dagen lang het slaappatroon bijgehouden door middel van een horloge-achtige sensor die de kwaliteit en de duur van de slaap monitorde.
In een hotel werden de deelnemers aan het onderzoek een week lang geïsoleerd in de gaten gehouden. Gedurende het onderzoek werden er neusdruppels met het verkoudheidsvirus toegediend en dagelijks slijmmonsters afgenomen om te kijken of het virus aansloeg.
Uiteindelijk werd er ontdekt dat de mensen die minder dan 6 uur per nacht sliepen 4,2 keer zo vaak verkouden werden dan mensen die 7 of meer uur per nacht sliepen. 4,5 keer meer kans op een koudje kregen de deelnemers die minder dan 5 uur sliepen.
Te weinig slaap heeft altijd de overhand
De belangrijkste factor blijkt toch te weinig slaap te zijn volgens Prather. Stressgevoeligheid, leeftijd, ras, opleiding en inkomen bleken tijdens dit onderzoek niets uit te maken. Zelfs maakte het niet uit dat iemand een roker is of niet.
Verband tussen een slaaptekort en chronische aandoeningen
Dat er een verband is tussen een slaaptekort en chronische aandoeningen, vatbaarheid voor ziekten en een vroege dood is bij wetenschappers al langer bekend. Voldoende slaap is dus zeer belangrijk voor onze gezondheid. Niet alleen de duur maar ook de kwaliteit van onze slaap is erg belangrijk. Hoe lang hebt u uw huidige matras al? Zijn de hoofdkussens niet overjarig? Geeft uw verouderde bedbodem nog genoeg steun, of hangt u ondertussen in een gedateerd spiraalsysteem? Weet u welke ontwikkelingen er in de loop der jaren zijn geweest in de slaapbranche? Zijn er nieuwe materialen, nieuwe schuimsoorten? Hebt u inmiddels lichamelijke klachten die verlicht zouden kunnen worden door een nieuw matras? Is uw postuur erg veranderd in de loop der jaren? Zit u ondertussen in de menopauze en heeft u last van nachtelijk zweten? Bestaat hier een tijdelijke oplossing voor op mijn huidige matras?
Allemaal vragen die we onszelf eigenlijk moeten stellen om een veilig, gezond, comfortabel en duurzaam slaap klimaat te creëren voor onszelf.
Hoe belangrijk is slaap?
Dit onderzoek heeft dus bewezen dat slaap moet worden beschouwd als één van de belangrijkste pijlers van de gezondheid, evenals voeding en beweging. In ons huidige drukke systeem ervaart men nog steeds het gevoel van trots als er veel werk wordt verzet met zo min mogelijk slaap uren. Er moeten misschien wel meer studies gedaan en gepubliceerd worden om mensen bewust te maken van het feit dat slaap cruciaal is voor ons algehele welzijn.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties