Slaap apps, werken ze of werken ze niet? Slapen was ooit een vanzelfsprekende non-activiteit, maar voor heel veel mensen is het meer een gevecht dan de gewenste ontspanning geworden.
Slapen is iets wat we allemaal doen en tegelijkertijd wil niemand er teveel mee rommelen. Want we weten allemaal dat een slechte nachtrust uw gehele dag kan ruïneren maar ook die van anderen!
De slaapindustrie is zeer snel groeiende.
Buiten de belangrijkste basis principes van het slapen, een goed matras, een passend kussen en de juiste bedbodem, bestaat er alleen al in Amerika een slaap industrie die naar schatting goed is voor zo’n 32 miljard dollar. Naast de zeer verslavende slaappillen (voorgeschreven door artsen of vrij verkrijgbaar) maken de ontelbare slaap apps een groeispurt. Dit betekent dat er talloze technieken zijn ontwikkeld om u zelfs ’s nachts nog in de gaten te houden! En u raadt het al… al deze technieken worden gepresenteerd op uw mobiele telefoon of tablet door middel van apps. Dit is iets wat bij ons toch wat, ofwel zeer tegenstrijdig, overkomt.
Wij vechten al jaren tegen mobiele en DECT-telefoons in de slaapkamer. En helemaal als ze langdurig dicht naast het hoofd geplaatst zijn. Wat deze goed en soms niet zo goed bedoelde apps ook willen bereiken, of het nou wel of niet werkt, denk alstublieft aan de elektromagnetische straling die zo’n apparaat met zich mee brengt. Deze elektromagnetische straling is veel schadelijker dan men denkt of leest in de huidige media. Ik hoor een hoop mensen al roepen: ach dat zweverige gedoe, niets voor mij, heb nergens last van! Toch is het aan te raden u er eens echt in te verdiepen. Op internet of in de tegenwoordig veel geschreven boeken en onafhankelijke onderzoeken over dit onderwerp.
Elektromagnetische straling en schadelijkheid
Mobiele telefoons, babyfoons, DECT-telefoons, wifi-acces points hebben een frequentie van 2.4 gigahertz. Dit zijn dezelfde radiogolven, dus hetzelfde frequentie gebied, als van een magnetron. Met deze frequentie kan u dus iets opwarmen!
In theorie zou je dus een pan water aan de kook kunnen brengen met uw mobiele telefoon. In de praktijk lukt dit niet omdat het vermogen van een magnetron groter is dan van een mobieltje.
Toch kan een mobiele telefoon wel zeker het weefsel van ons lichaam opwarmen, hier schuilt het gevaar. Er ontstaan veranderingen in ons weefsel maar ook in ons DNA, hierdoor kunnen tumoren ontstaan en onze hormoonhuishouding raakt verstoord.
Onderzoek naar straling anno 2015
Een rapport van de commissie van de Raad van Europa adviseerde in 2011 al dat landen meer voorzorgsmaatregelen tegen de gevolgen van elektromagnetische straling moesten nemen. De conclusie van dit onderzoek was toen al dat kwetsbare mensen, bijvoorbeeld kinderen, te weinig beschermd worden. In dat zelfde jaar kondigde de Wereld Gezondheidsorganisatie (W.H.O.) met een opmerkelijke ommezwaai aan. Eerst wilden ze er niet aan, dat elektromagnetische straling van mobiele telefoons wel degelijk kankerverwekkend zou kunnen zijn. Dit is geen bangmakerij, dit zou in de nabije toekomst wel eens een groot probleem kunnen gaan worden. (denk aan asbest en tabak!)
We hebben het hier over 2011, het is nu 2015, we hebben nu 3G en 4G, veel meer zendmasten, overal wifi. Daardoor neemt de straling aanzienlijk toe en kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een 4G mobieltje of een tablet.
Verstandige gezondheidstips
- Leg het gebruik uit over mobiele apparaten aan kinderen, kun je bepaalde vragen niet zelf beantwoorden ga dan samen Googelen of stimuleer ze hun vragen bij een techniekdocent neer te leggen
- Geef te jonge kinderen geen mobieltje en verbiedt tieners om te gaan slapen met hun mobieltje in de slaapkamer. Doe dit zelf dan ook niet!
- Plaats de draadloze router niet in de buurt van waar iemand zit of slaapt, probeer hier zoveel mogelijk afstand van te houden in huis
- De straling van een mobiele telefoon is het sterkst op het moment van bellen, probeer uw gesprekken zo kort mogelijk te houden
- Probeer zo veel mogelijk te texten in plaats van te bellen, hierdoor houdt u uw telefoon veel minder in de buurt van uw hoofd
- Probeer een laptop zo min mogelijk op schoot te gebruiken, zet hem liever op tafel, uit de buurt van de onderbuik dus
- Draag uw mobiele telefoon niet direct op het lichaam maar in een tas zover mogelijk van het lichaam af
- Draag als zwangere vrouw uw mobiel zover mogelijk bij de onderbuik vandaan
- Probeer niet te bellen als u slecht bereik heeft. De straling verdubbelt wanneer de signaalsterkte met 25% daalt
Ooh ja, we hadden het over slaap apps!
We zijn een beetje afgedwaald… (in de goede richting). Lieve mensen, als u een slaapprobleem heeft, bent u daar natuurlijk allang zelf achter gekomen. U hoeft zich dus niet ’s nachts te laten monitoren door bedrijven die slaap apps ontwikkelen en daarmee uw gegevens verzamelen. Of er grof geld mee verdienen (ook de gratis slaap apps). Een mobiele of DECT-telefoon in de slaapkamer creëert nu juist een overgroot deel van de slaapproblemen van tegenwoordig. Slaapproblemen kunt u dus het beste zelf aanpakken. Of door naar een zeer ervaren slaap specialist te gaan en uw verhaal uit te leggen. Er zijn professionele mensen in de beddenbranche die veel meer voor u kunnen betekenen dan u alleen maar een nieuw matras te laten kopen.
Een goede matrassenverkoper behoort affiniteit met slapen en alles wat daar bij komt kijken op persoonlijk vlak voor u te hebben. Naar oplossingen waar u zelf alvast mee aan de slag kunt gaan verwijs ik u graag naar deze pagina over slaapproblemen
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties