Avondmensen hebben meer last van slaapgebrek

Avondmensen hebben meer last van slaapgebrek. Omdat de lichaamsklok van avondmensen zich niet kan aanpassen aan vroeg opstaan, hebben ze in de ochtend meer last van slaapgebrek.

Avondmensen hebben meer last van slaapgebrek.

Dit schrijven Australische wetenschappers naar aanleiding van recent onderzoek. Zij bestudeerden bij gezonde volwassenen de effecten van slaapgebrek. Om erachter te komen waarom sommige mensen er meer last van hebben dan anderen.

Avondmensen hebben meer last van slaapgebrek

Uit het onderzoek blijkt dat hoe goed mensen in de ochtend functioneren na een nacht met weinig slaap te maken heeft met het tijdstip waarop het melatonineniveau in het lichaam begint te stijgen. Dit hormoon, melatonine, helpt ons bij het in slaap vallen. Hoofdonderzoekster dr. Tracey Sletten van de Monash Univeriteit in Melbourn laat ons weten dat het in feite neerkomt op de timing van iemands biologische lichaamsklok. Ongeveer twee uur voor het slapen gaan begint het lichaam het slaaphormoon melatonine aan te maken maar dit gemiddelde gaat lang niet voor iedereen op ontdekte dr. Tracey Sletten. De biologische klok van sommige mensen is door natuurlijke variatie soms ‘later’ afgesteld dan bij anderen. Bij de één stijgt het melatonineniveau vier uur voor het slapengaan en bij de ander twee uur daarna.

Dokter Tracey Sletten en haar onderzoek over avondmensen en slapen

Maatschappelijke slaapnorm

Mensen met een van nature ‘late’ biologische klok ervaren meer negatieve effecten na een nacht met te weinig slaap blijkt uit deze studie. De maatschappelijke norm voor slapen en waken is voor deze groep mensen dus een stuk moeilijker. Het beste scenario volgens dr. Tracey Sletten zou zijn als de mensen zelf konden bepalen op welke tijden ze met werk of school zouden beginnen, naar gelang de afstelling van de persoonlijke biologische klok. Volgens Dr. Sletten zou het goed zijn als mensen op verschillende tijden met werk of school zouden kunnen beginnen. Al gelang naar de afstelling van de eigen lichaamsklok.

Lees ook:  Meest verkochte bed in Nederland
In plaats van te slapen zodra onze biologische klok dat aangeeft, manipuleren we liever onze slaaptijden

We zouden dus veel efficiënter slapen als we de volledige vrijheid hadden om zelf te bepalen hoe laat we opstaan en gaan slapen. Waardoor we uiteindelijk dus veel beter onze eigen lichaamsklok volgen. Helaas zijn we vaak niet in staat dit te doen. In plaats van te slapen zodra onze biologische klok dat aangeeft, manipuleren we liever onze slaaptijden.

Felle schermen verminderen aanmaak melatonine

Het gebruik van tablets, computers en mobiele telefoons vlak voor het slapen gaan wordt sterk afgeraden door Dr. Sletten. Onze lichaamsklok wordt met dit licht dan nog meer vertraagd door de onderdrukking van melatonine. Hierdoor wordt het risico op een vermindert functioneren in de ochtend en gedurende de dag veel groter. Verminderd reactievermogen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen zijn voornamelijk te danken aan slaapgebrek.

Felle schermen verminderen aanmaak melatonine

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.