Wat is traagschuim?
Traagschuim is een schuim dat zacht wordt als het warm wordt door middel van lichaamstemperatuur. Door lichaamswarmte vormt het matras zich naar de lichaamsvorm en voelt het alsof je in een perfect passende mal ligt, zonder drukpunten. Het kan zelfs voelen alsof je zweeft.
Goede traagschuim matrassen bieden geweldige ligeigenschappen en comfort. Het matras verdeelt en ondersteunt het lichaamsgewicht en zorgt voor minder drukpunten waardoor de doorbloeding niet of nauwelijks afgekneld wordt. Lichaamsdelen die wat dieper in het matras moeten wegzinken bij een zijligging (schouders, heupen) krijgen daarvoor alle ruimte. Want juist op die punten wordt traagschuim onder invloed van de lichaamswarmte extra elastisch en dus zacht. Doordat het gewicht goed wordt verdeelt, knelt er niets af, wordt de bloedcirculatie niet verstoord en blijven de spieren soepeler. Met als resultaat een goede ergonomie, veel minder draaien en een rustige slaap.
Waar komt de naam traagschuim vandaan?
Traagschuim werd ontwikkeld voor gebruik in de ruimtevaart en wordt daarom ook wel NASA-schuim genoemd. Het reageert langzaam, vandaar de naam tráág-schuim. Een traagschuim matras zakt langzaam in als je erop gaat liggen en komt ook weer langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terug als je opstaat. De officiële benaming van traagschuim is Visco Elastisch Polyurethaan schuim.
Opbouw van een traagschuim matras
Een traagschuim matras is meestal opgebouwd uit meerdere lagen waarvan de bovenste laag uit traagschuim bestaat. Traagschuim is niet veerkrachtig en drukt dus niet terug. Hierdoor biedt traagschuim nauwelijks steun. De steun moet uit de onderkant van het matras komen. Onder de traagschuimlaag moet een veerkrachtige drager (onderkant van een matras) geplaatst worden. Koudschuim is in mijn optiek de beste drager maar Pocketveren worden er ook voor gebruikt. De veerkrachtige laag zorgt voor opwaartse druk en dus voor de ondersteuning. De traagschuim toplaag zorgt voor drukverlaging en comfort.
Een traagschuim matras bestaat dus nooit volledig traagschuim maar heeft altijd een veerkrachtige onderkant (drager) nodig. Als drager kan latex, pocketveren of koudschuim gebruikt worden. Hier omheen komt de tijk (het textiel). Het textiel dient goed vocht op te nemen en weer snel af te staan. Ook is het van belang dat de tijk wasbaar is op tenminste 60 graden (huisstofmijt dodend) en netjes om het matras heen zit en niet gaat lubberen of plooien.
Kwaliteitsverschillen van traagschuim matrassen
De kwaliteitsverschillen tussen traagschuimen zijn helaas enorm. Belangrijk is dat de cellen van het traagschuim lucht kunnen doorlaten waardoor een ventilerend vermogen ontstaat. Dat kan alleen als het schuim een open-celstructuur heeft waardoor het matras kan ventileren.
Een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit is de reactie op temperatuur. Goed traagschuim moet net boven de uitwendige lichaamstemperatuur (ca. 29 graden) zachter worden en niet op een lagere of hogere temperatuur. Let op: sommige soorten traagschuim reageren niet of nauwelijks op temperatuur waardoor het grootste deel van de werking verloren gaat. Als het op bijvoorbeeld 27 graden al zacht wordt zal het nauwelijks druk verlagen aangezien het dan over de gehele linie onder het lichaam zacht wordt en niet de perfect mal van het lichaam maakt. Pas als het schuim op 29 graden zacht wordt zal het met name zacht worden waar ook druk van het lichaam is (schouder en heupen) en stevig blijven in de lendenen. Hierdoor ontstaat een goede ergonomie.
Historie van ventilerend traagschuim
In 1996 ben ik in mijn winkels, als eerste in Nederland, bij aankoop van een matras begonnen met ‘thuis proefslapen’. Mensen konden (en dat kan nog steeds!) een bepaalde periode hun aangeschafte matras thuis uitproberen en teruggeven wanneer deze niet bevalt. Door het op proef geven van matrassen werd mij al snel duidelijk dat traagschuim matrassen (toen Tempur) verreweg het minst retour kwamen en dus kennelijk het beste bevielen. Het enige probleem dat ik regelmatig hoorde was (en is) de ventilatie bij traagschuim matrassen, vaak bleek het namelijk een relatief warm type matras.
Een écht goed traagschuim matras
Er zijn een paar manieren om toch voor goede ventilatie te zorgen bij traagschuim matrassen. Ten eerste helpt het enorm als de gebruikte lijm niet synthetisch is maar op waterbasis aangezien dit een veel dunnere lijm is waardoor je de celstructuur niet dicht smeert. Een ander aspect is het gebruikte textiel. Het beste kiest u voor natuurlijke materialen in tegenstelling tot synthetische materialen. En als laatste de densiteit. Dit houdt concreet in: Wat weegt een kuub”. Dit varieert van 40 KG tot 85 KG. Hoe hoger de densiteit hoe minder het traagschuim zal ventileren. Het beste kies je voor een 50 KG densiteit. Een goed voorbeeld.
Niet alle traagschuimen werken zoals ze moeten
Traagschuim is helaas niet altijd drukverlagend! Omdat het smeltpunt van traagschuim zo belangrijk is en ook omdat er zo veel rommel verkocht wordt, zijn er veel traagschuimen die helemaal niet of nauwelijks werken. Het drukverlagende effect is dan minimaal of zelfs helemaal niet aanwezig. De term “drukverlagend” blijkt dan een holle kreet terwijl de drukverlagende werking juist zo belangrijk is van traagschuim. Wanneer weet je nu of je echt goed traagschuim hebt dat drukverlagend werkt?
Medisch gekwalificeerd traagschuim
Van traagschuim dat echt medisch gebruikt wordt weet je zeker dat het werkt. Dit traagschuim is namelijk absoluut drukverlagend en voldoet meestal aan allerlei extra eisen. Medisch gekwalificeerd traagschuim wordt gezien als een medisch hulpmiddel en gebruikt tegen doorliggen (decubitus). Sinds vorig jaar (2018) kom ik leveranciers tegen die de term medisch gekwalificeerd traagschuim gebruiken terwijl ik zeker weet dat het helemaal niet medisch gekwalificeerd traagschuim is. Wanneer weet u of het werkelijk om medisch gekwalificeerd schuim gaat? U kunt dit eigenlijk alleen zien aan het feit of het medisch verkocht wordt, dus ligt het in een ziekenhuis.
Gebruik van medisch gekwalificeerd traagschuim
In ziekenhuizen, brandwondencentra en verzorgingshuizen wordt traagschuim al jaren met succes gebruikt. De drukverlagende werking voorkomt decubitus (doorliggen). Doordat het gewicht van het lichaam op het matras bijzonder goed wordt verdeeld, is de doorbloeding beter en hoef je iemand minder snel om te draaien. Bij een zijligging voegt het zich naar de heupen en de schouders en biedt steun in de lendenen. Bij rugligging kantelt het bekken enigszins omdat de benen hoger komen te liggen dan de romp en is er ook ondersteuning in de lendenen. Meestal heeft traagschuim dat medisch gebruikt wordt een densiteit (dichtheid) van 50 kg/m3.
Traagschuim is hét perfecte materiaal om heerlijke matrassen van te maken.
Voor wie werkt traagschuim het beste?
Mensen met lichamelijke klachten zoals reuma en artrose hebben het meeste baadt bij een goed traagschuim matras. Maar ook mensen met andere chronische pijnklachten hebben veel baadt bij het slapen op een traagschuim matras. Bij klachten zoals een slijmbeursontsteking in schouders en of heup werkt traagschuim ook met kop en schouders het beste. Dit omdat de doorbloeding beter blijft en niet of nauwelijks afgekneld wordt waardoor de ontsteking sneller afgevoerd kan worden en deze klachten sneller overgaan. Echtparen of stellen die samen op één geheel traagschuimmatras slapen ervaren veel minder beweging van elkaar dan andere type matrassen. Hierdoor maakt de één de ander minder snel wakker tijdens het omdraaien op bed.
Wanneer kies je voor een traagschuim matras?
Het beste kies je voor een traagschuim matras als je zo min mogelijk drukpunten wilt voelen en/of als je lichamelijke klachten hebt. Mensen met heup- en schouderklachten hebben zoals eerder al aangegeven veel baadt bij een goed traagschuim matras omdat er veel minder druk op deze gewrichten ontstaat bij het zij-liggen. Ook werkt een traagschuim matras heel goed als gemakkelijk verstoord wordt door de bewegingen van je partner. Maar traagschuim ligt gewoon heel prettig en is dus ook een heerlijk matras als je niet mankeert maar gewoon lekker slapen wil.
Mijn eigen ervaringen met traagschuim
Mijn eigen ervaringen met traagschuim. Ik verkoop nu 28 jaar traagschuim matrassen en ruim 24 jaar maak ik zelf traagschuim matrassen waarbij comfort en kwaliteit altijd mijn uitgangspunten zijn. Hierdoor heb ik zeker meer dan 100 verschillende traagschuim soorten gezien en gevoeld. Ik heb ook meerdere traagschuim laten testen bij het testinstituut LGA voor bruikbaarheid en prestatie. Hierdoor worden de kwaliteitsverschillen met 100% zekerheid aangetoond. En het is werkelijk zo dat de meeste traagschuimen totaal niet drukverlagend werken. Sterker nog er zijn zelfs een paar bekende merken waar het gebruikte traagschuim zwaar te wensen overlaat.
Hoe werkt een goed traagschuim matras?
De beste traagschuim matrassen zijn de matrassen die steun bieden én drukverlagend zijn. Dit kan alleen door een goede progressieve drager (onderkant van het matras) in combinatie met een goed traagschuim. Maar naast de progressieve tegendruk moet een traagschuim matras ook drukverlagend werken. Eren dergelijk traagschuim matras biedt ook een ‘zwevend effect’ waardoor je nergens overdrukpunten voelt. Daarnaast is het van belang dat het desbetreffende traagschuim matras een goed ventilerend vermogen heeft wat vaak een heikel punt is.
Voordelen van traagschuim matrassen
Allereerst is het ligcomfort boven gemiddeld goed en liggen ze dus echt prettig. Traagschuim verdeelt je gewicht en zorgt voor een unieke mal van je lichaamsvorm. Hierdoor wordt je doorbloeding niet of nauwelijks afgekneld en slaap je rustiger (minder woelen en draaien in bed). Ook werken traagschuim matrassen goed bij blessures omdat deze sneller genezen. Dit komt omdat er geen druk uitoefent wordt op de pijnlijke punten en de doorbloeding optimaal blijft. Maar het grootste voordeel is het lig comfort want een goed traagschuim matras ligt en slaapt heerlijk.
Nadelen van traagschuim matrassen
Het nadeel van traagschuim is warmte hoewel dit sterk afhankelijk is van de manier van lijmen (waterbasis lijm of synthetische lijm) en het gebruikte matras-textiel. Ook kan traagschuim nogal fixerend werken waardoor je als het ware vast komt te liggen en lastiger kan omdraaien in bed. Dit is overigens afhankelijk van de densiteit. Hoe hoger de densiteit hoe lastiger het omdraaien wordt.
Het verschil tussen traagschuim en koudschuim
Koudschuim is veerkrachtig en biedt daardoor veel steun terwijl traagschuim malvormend en drukverlagend is. Koudschuim is bijzonder veerkrachtig waardoor het veel steun biedt en koudschuim ventileert ook beter dan traagschuim omdat de hoewel beide schuim type een opencelstructuur hebben. Bij koudschuim blijft de celstructuur mee open als je erop ligt dan bi traagschuim en hierdoor blijft het ventilerende vermogen beter dan bij traagschuim. Koudschuim is een verend matras type terwijl traagschuim niet na veert of deint. Op koudschuim kun je gemakkelijker bewegen en omdraaien ten opzichte van traagschuim.
Het verschil tussen traagschuim en pocketvering
Traagschuim werkt druk verlagend en pocketveer matrassen bieden juist tegendruk. Traagschuim maakt een mal van de lichaamsvorm en maakt zo zones van de unieke lichaamsvorm. In pocket matrassen zitten vaste zones (schouder zones, lende zone en heup zone) en dit moet maar net op de goede hoogtes zitten en ook de juiste ruimte geven (diepte van de zone). Een groot verschil tussen pocket matrassen en traagschuim matrassen is het ventilerende vermogen. Pocket matrassen zijn koeler en ventileren beter. Hoewel bij traagschuim matrassen het ventilerend vermogen wel sterk afhankelijk is van de manier van lijmen en het gebruikte textiel (synthetische of natuurlijkje materialen). Traagschuim matrassen bieden in mijn optiek meer comfort en een betere doorbloeding dan pocketmatrassen.
Het verschil tussen traagschuim en latex
Latex is net als koudschuim veerkrachtig echter is latex rubber. Rubber ventileert aanmerkelijk minder goed dan koudschuim waardoor het ook warmer is. Traagschuim heeft een opencelstructuur en latex heeft een gesloten celstructuur. Er is ook latex dat een open celstructuur heeft en dat is Talalay latex echter is dit een stuk duurder dan normaal latex. Latex is niet druk verlagend in tegenstelling tot traagschuim dat wel druk verlaagd.
Het beste traagschuim matras
Waar moet je op letten bij het kopen van een goed traagschuim matras? Het beste traagschuim heeft een densiteit van rond de 50kg/m3. De beste drager van een traagschuim matras is een koudschuim met een hoge HR waarde (50 HR of hoger). HR staat voor High Resilience en betekend hoge veerkracht. Om te zorgen voor een goede ventilatie is het het beste als het traagschuim dmv waterbasis lijm gelijmd wordt. Let ook op het gebruikte textiel. Het beste is een natuurlijke matras tijk van bijvoorbeeld Tencel of bamboe. De beste dikte van een goed traagschuim matras is circa 25 cm. Kijk of het traagschuim dat je op het oog hebt ook medische gebruikt wordt want dan weet je zeker dat het drukverlagend werkt.
Hoeveel kost een goed traagschuim matras?
Uitgaande van een goede kwaliteit traagschuim met een koudschuim drager kost een echt goed traagschuim matras circa €1000,- maar dan heeft u ook echt een geweldig matras waar u 10 jaar mee kunt doen. Er zijn meerdere factoren die de prijs van een traagschuim matras bepalen. Deze zijn de dikte van het traagschuim matras (beste is 25 cm) de dikte van de traagschuimlaag (beste 8 of 9 cm), verlijming van de traagschuimlaag (beste dmv waterbasis lijm), de tijk (het textiel) van het matras synthetisch of natuurlijk. De koudschuim onderlaag dient een hoge HR waarde te hebben want deze is het meest veerkrachtig (beste een HR 55 of 60 ).
Hoe lang gaat een traagschuim matras mee?
De levensduur van een traagschuim matras is ongeveer 10 jaar uitgaande van een goede kwaliteit. Het is wel belangrijk om het matras minstens twee keer per jaar te keren van hoofd naar voeteneind. Dit zal de levensduur verlengen. Keer het traagschuim matras niet om want dan komt u op de verkeerde kant van het matras te liggen. De opbouw en kwaliteit van het traagschuim matras speelt een grote rol in zowel het lig comfort als de levensduur.
Is een traagschuim matras warm?
Een traagschuim matras is warmer dan een pocket- en of koudschuim matras maar weer koeler dan een latexmatras. Er zijn behoorlijke grote verschillen tussen traagschuimen waardoor het ene traagschuim matras een stuk koeler kan zijn dan het andere traagschuim. Daarnaast is de warmte van een traagschuim matras sterk afhankelijk van de tijk (het textiel) en van de verlijming. Als het traagschuim met synthetische lijm is gelijmd neemt het ventilerende vermogen aanzienlijk af en zal het matras warmer voelen dan als het verlijmd is met waterbasis lijm. Ook creëert een synthetische matrastijk veel meer warmte dan een natuurlijke matrastijk zoals Tencel.
Het is dus aan te raden om voor een natuurlijke matrastijk te kiezen als je een goed traagschuim matras wilt met minimale warmte. Bijna alle traagschuimen hebben een opencel en ventileren daarom redelijk goed. Echter wordt het traagschuim rondom het lichaam als het ware dichtgedrukt waardoor het ventilerende vermogen weer afneemt. Traagschuim dat medisch ingezet wordt werkt het beste drukverlagend en wordt 24 uur belegen waardoor het ventilerende vermogen veel belangrijker wordt en meestal ook een stuk beter is.
Is een traagschuim matras goed voor mijn houding en rug?
Traagschuim past zich perfect aan je lichaamsvorm aan en volgt de contouren van je lichaam. Hierdoor kun je in vrijwel alle houdingen liggen en verlicht het de druk op het lichaam. Als je op je rug ligt vult het de holte in je onderrug op en biedt zodoende overal een gelijkmatige steun. Een goed traagschuim matras heeft géén zones want dit maakt het traagschuim van uw unieke lichaamsvorm. Een traagschuim matras biedt gelijkmatige steun en zorgt ervoor dat de lichtere lichaamsdelen zoals de benen iets hoger komen te liggen ten opzichte van de romp. Dit is goed voor uw doorbloeding en werkt tegen spataderen en koude voeten. Je zult bij een traagschuim matras minder druk voelen op je lichaam ten opzichte van een pocketvering of koudschuim matras.
Andere toepassingen voor traagschuim
Traagschuim wordt niet alleen in matrassen verwerkt maar kent ook andere toepassingen. In de autosport wereld wordt het vaak in de stoelen verwerkt omdat het de coureur goed “vast” in zijn stoel druk en ook de druk (g-krachten) verminderd. Daarnaast wordt traagschuim zo goed als altijd in rolstoelzitkussens verwerkt vanwege het druk verlagende effect.
De beste traagschuim matrassen
Echte topkwaliteit traagschuim matrassen zijn in mijn optiek de Tempur Cloud en de Premium Support. Deze twee type traagschuim matrassen bieden in mijn optiek een perfecte gewichtsverdeling en goede ondersteuning en comfort.
De levensduur van traagschuim
De levensduur van een goed traagschuim matras is circa 10 jaar zonder dat er kuilvorming ontstaat hoewel dit wel sterk afhankelijk is van de kwaliteit en opbouw van het matras.
Conclusie
Een goed traagschuim matras maakt een mal van de lichaamsvorm, krijgt geen kuilvorming en heeft een hoog ligcomfort. Zoekt u een goed traagschuim matras? Kijk dan hier.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Recente reacties